11 g Nokopēju no spokiem.lv, bet rakstītajam pilnā mērā piekrītu!!!
Lai pašreizējās krīzes laikā nevajadzētu indēties ar nezināmas izcelsmes spirta «krutkām», gribu ieteikt, kā pašiem mājas apstākļos tikt pie laba dzēriena, saucamās «Dzimtenes».
Pirmām kārtām, vajag iegādāties destilējamo aparātu, un tad tik jāsāk gādāt izejvielas.
Dodu jums dažas receptes, lai varētu pagatavot vienu litru dzēriena. Raudzēšanai jāņem tikai stikla vai emaljēts trauks.
* Pirmais un visvienkāršākais paņēmiens ir; 1 kg cukura, 1 paciņa maizes rauga un 0,5 kg sausā maizes kvasa. Raudzēšanas laiks atkarīgs no temperatūras, apmēram 8–12 dienas.
* Otrs paņēmiens: 1 kg kviešu graudu aplej ar 1 litru silta ūdens, kur izšķīdināti 250 g cukura. Pēc aptuveni trīs dienām, kad graudi sāk dīgt, jāpielej klāt 2 litri ūdens, kur atšķaidīti 750 g cukura. Jānoliek siltā vietā. Un pēc divām nedēļām būs gatava brāga. Tā labi jāizkāš un jālādē destilatorā. Pa laikam jākontrolē stiprums ar spirtometru vai aizdedzinot, cik labi tas deg. Tad destilētais šķīdums jāattīra no tā saucamajiem fūzeļiem. Uz naža gala jāieber kālija permanganāts – zilie graudiņi. Pēc dažām dienām, kad šķidrums paliek dzidrs, to izfiltrē. Kādreiz ieberas drusku vairāk zilo graudiņu, un šķidrums nepaliek dzidrs, tas nekas. Caur marli ar vati tas labi izfiltrējas. Gatavam šņabim jābūt stipram, drusku vairāk par 40 līdz 48 grādiem. Tad pēc paša izvēles var pievienot dažādas garšvielas. Piemēram: pielej balzāmu, pieliek grauzdētu cukuru vai citronu miziņu.
Vēl vasarā jāsalasa «Zubra» zālīte, kas aug uz lauka un izskatās pēc smilgas. Pievienojot to, un atstājot vienu stiebriņu pudelē, iznāk īsta «Zubrovka». Lai dabūtu konjaku, uz litru pievieno vienu karoti cukura, ozola mizu, trīs žāvētas mežrozītes, piecus melno piparu zirnīšus, kādas divas lapas deviņvīru spēka, vienu karoti tējas un vienu lauru lapu. Tam visam divas nedēļas vajag ievilkties, turklāt tumšā vietā. Pēc tam labi jāizfiltrē. Un lai būtu lielāks efekts, jāsalej kādās glaunas markas pudelēs.
* Izkāstos kviešu graudus nevajag mest laukā. Bet uzreiz jāuzlej trīs litri ūdens, kur atšķaidīts viens kg cukura. To var atkārtot pat divas, trīs reizes. Turklāt pie pareizās temperatūras var pat dabūt 1,5 litri 40° dzēriena.
Ir vēl daudz citu izejvielu, no kā var pagatavot visādus eksotiskus dzērienus.
*Ja ir pieejamas cukurniedres vai pēc cukura kristalizēšanas pāri palikuši produkti, var izgatavot rumu. Tā daudzus gadsimtus dara Jamaikas salā, iegūstot dzērienu, ko slavē visā pasaulē par ārkārtīgi patīkamu aromātu. Sajaucot rumu ar tēju, iznāk groks. Tas ir jūrnieku dzēriens, ko ierosināja kapteinis Groks. Tas noņem nogurumu un ir labs pret drudzi. No āboliem un bumbieriem var izgatavot kalvadosu. Tos sasmalcina un masu ievieto traukā. Rūgšana turpinās 2–3 nedēļas. Rūgšana nedrīkst ievilkties, jo citādi alkohols pārvēršas etiķskābē. Līdzīgi izgatavo ķiršu un plūmju degvīnu. Džina cienītājiem jāatceras, ka pēdējās rūgšanas dienās brāgai pievieno no 10 līdz 15 procentiem paegļu ogu. Katrs var viegli iegūt viskiju. Tam jāņem trīs ceturtdaļas miežu un viena daļa miežu iesala vai divas trešdaļas miežu iesala un viena daļa auzu.
Tagad gribu ieteikt dažus uzlējumus no mūsu senču receptēm.
• Reteju saknītēm uzlej 40° degvīna. Labs pret reimatismu ierīvējot un arī iekšķīgi lietojams.
• Ķiploku uzlējums: 1/3 pudeles piepilda ar sakapātiem ķiplokiem. Aplej ar degvīnu vai 70° spirtu. Tur divas nedēļas tumšā vietā, ikdienas sakratot. Lieto pa pieciem pilieniem uz 1 tējkaroti auksta ūdens 3 reizes dienā. Tas ir asins attīrīšanai, asinsspiediena pazemināšanai, pret galvas asinsvadu spazmām. Arī kuņģa tīrīšanai.
11 g Kandžas jeb šmakovkas receptes:
Latgaliešu šmakovka: 7 kg cukura, 100 g rauga, 3 litru burka ar kviešu graudiem ( putraimiem), 35 l laba, saulē uzsiluša avota ūdens. Raudzē 3 nedēļas. Kad sērkociņš vairs nedziest pietuvinot brāgas virsmai, vēl 2 dienas nogaida un dzen. Sanāk 6 litri mantas ap 60 grādu stiprumā.
6 litri veca ievārījuma , 2 kg cukura, 2 paciņas rauga, 2 spaiņi ūdens. Liek siltumā, lai rūgst 10 dienas. Pēc tam nokāš biezumus, lej aparātā un liek uz uguns. Pirmos 100g lej izlietnē, jo metanols izgaro pirms etanola, tālāk nāk tīra manta.Pēdējais puslitrs jau nāk ar nelielu fūzeļa piegaršu, tāpēc to pie tīrās mantas nelej. Tecināt drošāk ir nelielā burciņā un ik pa laikam pārliet lielākā, jo mēdzot būt gadījumi, kad temperatūra par lielu un brāga uzvārās, uzrauj duļķi un var sabojāt visu dzinumu. Rezultātā 3 litri tīras mantas stiprumā ap 60-70grādiem. Aromāts līdzīgs kā konjakam vai čačai. Latgalē šmakovku gatavo arī no medus, no cukurbietēm, no stipra alus.
Kurzemē gatavota dzimtenīte: divus 50-kilogramīgos miežu miltu maisus ieber lielā katlā, tad lej klāt apm. 60 grādu karstu ūdeni un maisa, kamēr paliek viendabīga masa. Pieliek 2 paciņas rauga. Var dzīt jau pēc 35 stundām , bet jādzen 2 reizes. Iegūst tīru, vieglu, caurspīdīgu 45 grādu stipru dzimtenīti.
Dienvidu samagonka: ņem 200 litru lielu mucu un pieber gandrīz pilnu ar augļiem, kas vien pieejami - āboli, bumbieri, plūmes, vīnogas, mandarīni, apelsīni. Mucu apsedz ar maisa audumu, neliek klāt ne cukuru, ne raugu, viss dabīgs. Raudzē 3-4 nedēļas, visu masu pārlej lielā katlā, kas uzstiprināts uz ugunskura. Katlam uzliek konusveidīgu vāku, kurš speciāli izgatavots ar gumijas caurulēm dzesēšanai un samagonkas tecināšanai. Dienvidnieki izmanto tikai 70 grādīgu dziru, pārējo lej laukā.