В Риге установят пенопластовую свинью за 30 000 латов

Депутаты комитета городского развития Рижской думы поддержали выделение 30 000 латов на создание скульптуры свинье на Рижском центральном рынке.

Скульптура будет создана из пенопласта.

Чтобы решение вступило в силу необходимо, чтобы его одобрили депутаты финансового комитета.

Как уже сообщалось, на Центральном рынке планируется разместить копию популярной скульптуры Теодора Залькална «Свинья». Она будет шесть метров в длину и четыре метра в ширину.

Руководства рынка не прочь, чтобы памятник свинье был сделан из гранита, но тогда за него пришлось бы отдать несколько сотен тысяч латов.

Планируется, что пенопластовая свинья на рынке появится к празднику Лиго.



Rīgas domnieki šonedēļ lems par cūkas skulptūras izveidošanu Centrāltirgū


Rīga, 26.maijs, LETA. Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputāti trešdien, 28.maijā, lems par līdzekļu piešķiršanu Teodora Zaļkalna populārās skulptūras "Cūka" atveidojuma izvietošanai Rīgas Centrāltirgū.

Kā liecina deputātiem sagatavotā izmaksu tāme, sešus metrus garā un četrus metrus augstā pieminekļa pamatformu plānots veidot no putuplasta, un AS "Rīgas Centrāltirgus" šim nolūkam no pašvaldības lūdzis 30 000 latu.

Pašvaldības pārstāvji gan iebilst, ka cūkas atveidojums būšot no putuplasta, norādot, ka skulptūra tikšot veidota no "moderniem sintētiskiem materiāliem".

Jau ziņots, ka vairāki entuziasti sola uzbūvēt alternatīvu cūkas skulptūru no putuplasta par 500 latiem, lai parādītu Rīgas domes izšķērdību. Entuziasti plāno izveidot savu cūku lielāku, skaistāku un lētāku.

500 latu vērtā cūka būšot zelta krāsā un veidota krājkasītes formā kā savdabīgs piemineklis Latvijas valsts un tautas taupīgumam. Cūkas izmēri būs 2,5 reiz 2,5, reiz 4 metri.

Alternatīvās Rīgas Centrāltirgus "putuplasta cūkas" veidošanai jau ziedojumos savākti gandrīz 1000 latu, liecina informācija šim nolūkam speciāli izveidotajā interneta mājaslapā "putuplastaruksis.lv".

"Rīgas dome par 30 000 latu grasās Centrāltirgū izstādīt putuplasta cūku. Mēs uzskatām šādu līdzekļu izlietojumu par neracionālu un domājam, ka Latvijā esošās ekonomiskās situācijas apstākļos resursi būtu jāekonomē un jāizlieto racionāli, piemēram, ceļiem, skolām, bērnunamiem un maznodrošinātajiem," norādīts mājaslapā.

"Mēs ceram, ka šis projekts liks pārdomāt resursu izlietojumu ne tikai Rīgas domei, bet arī citām valsts iestādēm," saka entuziasti.

Savu atbalstu jau esot paudusi Mālpils mākslas skola, un cūku plānots izstādīt publiskai apskatei Mālpils 800 gadu jubilejā, ko svinēs augustā.

Jau ziņots, ka Rīgas Centrāltirgū plānots novietot tēlnieka Teodora Zaļkalna populārās skulptūras "Cūka" atveidojumu. Tas varētu būt sešus metrus garš un četrus metrus augsts.

Zaļkalna skulptūras "Cūka" atveidošanu pagājušā gada oktobrī konceptuāli atbalstīja Rīgas domes Pieminekļu padome. To ierosināja publicists un vēstures pētnieks Ēriks Hānbergs un AS "Rīgas Centrāltirgus".

Sākotnējā tēlnieka iecere tāda arī bijusi - novietot pieminekli tieši Centrāltirgū kā cildinājumu Latvijas bekonam un Latvijas ekonomikas balstam. Šāda iespēja jau 1937.gadā tikusi pārrunāta ar Rīgas domi un ideju atbalstījis arī toreizējais Valsts prezidents Kārlis Ulmanis.

Pēc Zaļkalna ieceres, sešus metrus garais un četrus metrus augstais piemineklis cūkai bija kaļams gaišpelēkā Somijas granītā un novietojams Centrāltirgū.

Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados Teodora Zaļkalna skulptūra "Cūka" tika atzīta par vispopulārāko tēlniecības darbu Latvijā.

Cūkas skulptūras izveidošana no granīta maksātu 320 000 latu, liecina "Rīgas Centrāltirgus" sagatavotā informācija.

Комментарии (10)

longinspear 7. июля, 2008.г.  
 0 0
У. На памятник Свободы мочатся англичане.
А это - памятник Латвийскому бекону. Пенопластовый. Так сказать, дань Скорби латышского народа...
Hairyness (38) 3. июня, 2008.г.  
 0 0
Ну денег то нет ;)
amelie (39) 27. мая, 2008.г.  
 0 0
Oni da, oni ackije =) A txt na lv navernoe poshitali lishnim..
antoxz (28) 27. мая, 2008.г.  
 0 0
господа, я восхищён скоростью вашего чтения.
amelie (39) 27. мая, 2008.г.  
 0 0
Vairāki entuziasti sola uzbūvēt alternatīvu cūkas skulptūru no putuplasta par 500 latiem, lai parādītu Rīgas domes izšķērdību. Entuziasti plāno izveidot savu cūku lielāku, skaistāku un lētāku. 500 latu vērtā cūka būšot zelta krāsā un veidota krājkasītes formā kā savdabīgs piemineklis Latvijas valsts un tautas taupīgumam. Cūkas izmēri būs 2,5 reiz 2,5, reiz 4 metri.  
contact_us (39) 27. мая, 2008.г.  
 0 0
Что может быть тупее этого?
contact_us (39) 27. мая, 2008.г.  
 0 0
УРА! Наконец-то поставят памятник свинье! Как я рад, как я рад...
mp3 (36) 27. мая, 2008.г.  
 0 0
свинья - 800Ls, остальное бедным депутатам на машины
mp3 (36) 27. мая, 2008.г.  
 0 0
это Латвия, что вы хотите?
shooryck (43) 27. мая, 2008.г.  
 0 0
bobnulis' okon4atel'no! pidari! lu4she bi eti den'gi v detskie doma narpavili! PIDARASI!
Похожие записи

amelie (39)