http://minialga.blogspot.com/

Ekonomiskai situācijai pasliktinoties daudziem no maniem draugiem ir krietni samazinājušies ienākumi, daži arī zaudējuši savas darba vietas, un algas vietā saņem bezdarba pabalstu. Statistika arī rāda, ka visā valstī ar katru mēnesi kļūst vairāk cilvēku, kas saņem tikai minimālo algu. Nācies pat dzirdēt, kā daži politiķi sola saņemt vien minimālo algu, ja tiks ievēlēti Rīgas mēra amatā.

Bet vai šādi solījumi ir vispār reāli? Uz šodienu, jeb 2009. gada 1. jūniju, minimālā alga Latvijā sastāda 180,- LVL pirms nodokļiem, jeb 146,83 LVL uz rokas mēnesī. Bet saskaņā ar LR Centrālās Statistikas Pārvaldes datiem, iztikas minimums 2009. gada aprīlī ir sastādījis 171,61LVL mēnesī. Protams, iztikas minimuma aprēķinā piedalās vidējam iedzīvotājam pavisam sveši elementi - tādi kā ziemas sporta apavi (reizi 7 gados), slēpju vai slidu pāris (reizi 10 gados), pulkstenis (reizi 6 gados), 30kg sašķidrinātās gāzes (tas ir papildus 14,4 dabasgāzes kubikmetriem), 11 burtnīcas un veselas 396 avīzes vai žurnāli gadā! Tās varēja būt absolūti nepieciešamas 1991. gadā, kad šī groza sastāvs tika definēts, bet mūsdienu cilvēks jau ir pieradis bez visām šīm lietām iztikt. Un kaut gan daudz (piemēram, mobīlais telefons) no šī groza iztrūkst, tikpat daudz ir arī pilnīgi lieka.

Līdz ar to izdomāju nelielu eksperimentu - vai būs iespējams man, jaunam rīdziniekam, kurš dzīvoklī dzīvo viens, ir pieradis pa pilsētu pārvietoties ar auto, ēst pusdienas biroja ēkas ēdnīcā un brīvdienās doties atpūsties dabā, veselu mēnesi dzīvot iztērējot ne vairāk par 146,83LVL? Sākot ar rītdienu, jeb 2. jūniju, un līdz pat 1. jūlijam mēģināšu ievērot stingrās ekonomijas režīmu.

Šāds ir paredzēts budžets:
- transportam 18,00LVL
- dzīvokļa komunāliem maksājumiem 40,00LVL
- Līgo svinēšanai 10,00LVL
- māsas dzimšanas dienas dāvanai 5,00LVL (mēģināšu būt ļoti kreatīvs)
- ziediem izlaidumos 3,00LVL
- ēdienam 60,00LVL
- citiem (neparedzētiem) izdevumiem 10,83LVL.

Ja Jums ir kādi ieteikumi par to, kā un uz kā var ietaupīt šādā režīma - lūdzu komentējiet :)

Komentāri (2)

qsczse 9. augustā, 2009.g.  
 0 0
Tas nav dzīvošana - tas ir eksistēšana, bet jūsu naudas plānojums man patīk.)
Palika tikai rūpīgi atteikties pret savu apģērbu un neslimot.
houseworx (35) 1. jūnijā, 2009.g.  
 0 0
jaa, ja ta padoma traki (worried) bet nu tada dzive, lai veicas!
bet tas nav neiespejami
Līdzīgie blogi


Reģistrācija Aizmirsu paroli

Shustreek