Topošajai mātei



Cik reižu, aizkavējoties menstruācijai, tu neesi iedomājusies: vai tikai neesmu stāvoklī? Turpmāk aprakstītie simptomi palīdzēs tev tikt skaidrībā ar savām šaubām un, iespējams, sākt gatavoties gaidāmajai grūtniecībai.

Šādi grūtniecības simptomi ir šaubīgi, jo tos var izraisīt arī vairāki citi cēloņi:
pastiprināta siekalošanās; slikta dūša; vemšana; pastiprināts jutīgums; apetītes izmaiņas; garšas un ožas izmaiņas (pastiprināta dažādu smaržu nepanesība); garastāvokļa svārstības; letarģija; vēdera un abdominālās līnijas (līnija, kas savieno nabu ar kaunuma kaulu) palielināšanās; krūtsgalu pigmentācija.

Ir iespējami sekojoši grūtniecības simptomi, kas vairāk raksturīgi tieši grūtniecībai: menstruāciju iztrūkums; krūšu palielināšanās; izdalījumi no krūtsgaliem, tos saspiežot; dzimumorgāni (kaunuma lūpas, maksts) palielinās, kļūst tumšāki; bazālā temperatūra palielinās virs 37oC; dzemde ir palielināta un mīksta; pozitīvs grūtniecības tests.

Ticami grūtniecības simptomi, kas ir objektīvi un raksturīgi vienīgi grūtniecībai:
augļa kustības; palpējamas augļa ķermeņa daļas; dzirdami augļa sirds toņi; augli var identificēt ar ultraskaņas izmeklēšanas palīdzību.
Kā notiek apaugļošanās?


1. Implantācija (embrijs implantējas dzemdes gļotādas membrānā).
2. Olvads.


Apaugļošanās notiek, spermatozoīdam saplūstot ar olšūnu. Dzimumakta laikā, notiekot ejakulācijai, maksts mugurējā velvē nokļūst apmēram 3-5 ml spermas. Šajā spermas daudzumā ir apmēram 350 miljoni spermatozoīdu, kas aktīvi pārvietojas uz priekšu cauri dzemdes kaklam un dobumam uz olvadiem, kur tie nonāk apmēram pēc 1,5 stundām. Uzskata, ka spermatozoīds, ja reiz tas iekļuvis dzemdē, dzīvo 2-3 dienas un spēj apaugļot olšūnu. Vairums spermatozoīdu aiziet bojā pa ceļam, apmēram 300-500 spermatozoīdu sasniedz olvadus, kur viens no tiem apaugļo olšūnu. Pēc tam, kad spermatozoīds iziet cauri olšūnas membrānai, abu šūnu kodoli saplūst, šūnai daloties, sāk veidoties jaunais organisms. 3-6 dienu laikā embrijs sasniedz dzemdes dobumu. Šajā periodā embrijs sastāv no šūnu grupas, kas vēlāk sadalās divās daļās: viena daļa veido augļa ķermeni, otra - placentu, orgānu, kas baro augli. Sasniedzot dzemdes dobumu, dažas dienas embrijam nav ciešas saistības ar mātes organismu, tikai 8-10 dienas pēc apaugļošanās tas ieligzdojas mātes dzemdes gļotādā. Šo procesu sauc par implantāciju. Līdz implantācijai embrijs ir ļoti trausls. Tāpēc auglim ir bīstams jebkurš kaitīgs faktors (dažādi medikamenti, toksiskas vielas u.c.). To ietekmē embrijs var aiziet bojā un tikt izstumts no mātes organisma menstruācijas laikā. Tāpēc dažreiz sieviete nemaz nezina, ka bijusi stāvoklī.

Augļa un mātes saistība



Pēc implantācijas embrijs strauji sāk augt. Trīs mēnešus tas barojas no dzeltenā ķermeņa, 12. grūtniecības nedēļā to aizvieto placenta. Placenta ir ļoti svarīgs orgāns, kas nodrošina ļoti ciešu saikni starp augli un māti. Sabiezinoties, placentai veidojas daudz sīku bārkstiņu, ar kuru palīdzību tā saistās ar dzemdes gļotādu, veicinot embrija implantāciju, vēlāk tās iesniedzas mātes asinsvados un mātes asinis ieplūst telpā starp bārkstiņām. Kaut arī mātes asinis nesajaucas ar augļa asinīm, starp abiem notiek intensīvs apmaiņas process: mātes asinis auglim piegādā skābekli un barības vielas, pretim saņemot tā vielmaiņas gala produktus. Tā auglis elpo, ēd un izvada kaitīgos vielmaiņas produktus ar placentas palīdzību. Placenta aizsargā augļa organismu no infekcijas izraisītājiem. Tā producē dzimumhormonus: estrogēnus, progesteronu un horiogonadotropo hormonu. Grūtniecības noteikšana ar testu palīdzību balstās uz šo hormonu noteikšanu sievietes organismā.

Zēns vai meitene?



Dzimumhromosomas atrodas gan sievietes, gan vīrieša organisma šūnās. Visās sievietes šūnās ir viena un tā pati x hromosoma. Apaugļošanās laikā augļa dzimumu nosaka spermatozoīds, jo daļa spermatozoīdu satur x hromosomu, kas nosaka sieviešu dzimtes organisma attīstību, otra daļa satur y hromosomu, kas nosaka vīriešu dzimtes organisma attīstību. Ja satiekas abu vecāku x hromosomas (xx), piedzimst meitene, ja satiekas x un y hromosomas (xy), piedzimst zēns. Tā kā x un y hromosomu skaits ir vienāds, iespēja piedzimt zēnam un meitenei ir līdzvērtīga.

Cik ilgi turpinās grūtniecība?



Grūtniecība ilgst vidēji 40 nedēļas. Augļa bojāeja un grūtniecības pārtraukums līdz 22. grūtniecības nedēļai tiek saukts par spontānu abortu. Augļa dzimšana no 22. līdz 37. grūtniecības nedēļai tiek saukta par priekšlaicīgām dzemdībām; saņemot īpašu medicīnisko aprūpi, auglis ir dzīvotspējīgs. Bērns, kas dzimis pēc 42. grūtniecības nedēļas, tiek saukts par pārnēsātu.

Kā precīzi izrēķināt dzemdību laiku?



Dzemdību datumu noteiks ārsts, ņemot vērā pēdējās menstruācijas dienu, apaugļošanās dienu (ja sieviete to zina), pirmās medicīniskās izmeklēšanas rezultātus, augļa pirmo kustību datumu, kā arī ultraskaņas izmeklēšanas rezultātus. Tāpēc centies atcerēties vai pieraksti pēdējās menstruācijas un/vai iespējamās apaugļošanās datumu un griezies pie ārsta uzreiz, tiklīdz tev rodas aizdomas par grūtniecību. Tev noteikti jāpieraksta datums, kurā tu sajūti pirmās augļa kustības.

Precīza dzemdību datuma noskaidrošana ir ļoti svarīga, lai ārsts varētu noteikt, vai bērns dzimis pareizā laikā.

Ārstam jāizmeklē grūtniece ne vēlāk kā pirms 12. grūtniecības nedēļas, jo tad vislabāk var noteikt grūtniecības laiku. Priekšlaikus dzimis bērniņš nav pilnīgi attīstījies un gatavs dzīvei ārpus mātes ķermeņa, tāpēc viņš izdzīvos tikai tad, ja saņems īpašu medicīnisko aprūpi. Pārnēsāts bērns dzemdību laikā var tikt vairāk traumēts, placentas novecošanās rezultātā auglis saņem mazāk skābekļa un barības vielu, ir gadījumi, kad tas dzemdē aiziet bojā.

Kā auglis attīstās?



1. Dzemde
2. Olnīca
3. Dzemdes kakls
4. Vagīna
5. Auglis


Cilvēka augļa attīstību var iedalīt divās stadijās - embrija un augļa.

Kāds ir augļa stāvoklis dzemdē?



Tuvojoties dzemdībām, augļa ķermenis ir nedaudz saliekts, galva noliekta virzienā uz krūtīm, rokas saliektas elkoņos un sakrustotas uz krūtīm, kājas saliektas gūžas locītavās un ceļos un atspiestas pret vēderu. Auglis dzemdē visbiežāk atrodas garenvirzienā, dažreiz šķērsām vai slīpi. Ja augļa galviņa atrodas uz leju iepretim dzemdību ceļiem un gatava pa tiem virzīties pirmā, to sauc par galvas guļu. Šādu augļa pozīciju novēro 96% dzemdību. Ja pret dzemdību ceļiem vērsts augļa dibentiņš, to sauc par tūpļa guļu. To novēro 3,5% gadījumu. Citas augļa pozīcijas novēro ļoti reti.

Kā notiek dzemdības?



Normālu dzemdību gadījumā auglis virzās cauri dzemdes kaklam, makstij un starpenei. Tas ir dabisks dzemdību ceļš, kam vienmēr jādod priekšroka. Sāpes dzemdību laikā var atvieglot ar zālēm vai veicot epidurālo blokādi ( analgētiskā līdzekļa ievadīšana mugurkaula kanālā). Ja sieviete jebkāda iemesla dēļ pati nevar dzemdēt, tiek veikts ķeizargrieziens. Šīs operācijas laikā bērnu izņem caur vēdera priekšējo sienu. Sēžas guļas gadījumā ķeizargriezienu obligāti nav jāveic, sievietes bieži dzemdē pašas.
Dzemdības

2-3 nedēļas pirms dzemdībām, dzemdes dibens nedaudz noslīd uz leju, sievietei kļūst vieglāk elpot, uzlabojas sirdsdarbība. Tas nozīmē, ka augļa galviņa noslīd mazajā iegurnī. Šai laikā pastiprinās dzemdes jutība, sieviete jūt kontrakcijas, ko sauc par priekšvēstnešiem. Dzemde saraujas pat no neliela kairinājuma (fiziska darba, defekācijas, urinācijas un augļa kustībām). Dažreiz dzemdes kontrakciju laikā sieviete sajūt sāpes krustos vai vēdera lejasdaļā. Salīdzinot ar dzemdību kontrakcijām, priekšvēstnešu kontrakcijas ir neregulāras, vājākas un īsākas. Tā kā pirms dzemdībām izdalās lielāks šķidruma daudzums, nedaudz samazinās sievietes svars, temperatūra krītas par 0,3-0,4°C, augļa kustības kļūst neizteiktākas. Šai laikā dzemdes kakls sagatavojas dzemdībām. Tas saīsinās, kļūst mīkstāks un sāk atvērties. 2-3 dienas pirms dzemdībām no dzemdes kakla izdalās neliels daudzums asiņainu, gļotainu izdalījumu.

Dzemdības notiek trīs fāzēs:



   1. No pirmajām regulārajām kontrakcijām līdz pilnam dzemdes kakla atvērumam.
      Dzemdību sākumu raksturo regulāras periodiskas dzemdes kustības, ko sauc par kontrakcijām. Tās ir galvenais dzemdību virzītājspēks, kas dzen augli cauri dzemdību ceļiem. Sākumā kontrakcijas atkārtojas ik pēc 10-15 minūtēm. No sākuma tās ir diezgan īsas, taču pakāpeniski kļūst garākas, atkārtojas biežāk un kļūst arvien sāpīgākas. Katra kontrakcija pakāpeniski kļūst spēcīgāka, sasniedz maksimumu un lēnām atslābst, pārtraukuma laikā muskulatūras tonuss pilnībā atslābst. Kontrakcijas turpinās līdz bērna piedzimšanai. Nedzemdējušam sievietēm šī fāze ilgst 23-25 stundas, atkārtoti dzemdējušam - 6-9 stundas.
   2. No pilnas dzemdes kakla dilatācijas līdz bērna piedzimšanai.
      Kad dzemdes kakls ir pilnībā atvēries, augļa galva vai dibentiņš sāk slīdēt uz leju dzemdes kakla virzienā. Šai laikā pārplīst augļa apvalks un iztek amnija šķidrums. Tuvojoties dzemdību nobeigumam, kontrakcijas atkārtojas ik pa 1-2 minūtēm un ilgst 60-80 sekundes. Kad augļa virzošā daļa spiež uz iegurņa nervu pinumu, sieviete jūt dziņu spiest bērnu ārā. Spiešana ir refleksīva vēdera muskulatūras un diafragmas kontrakcija, neviļus palielinoties spiedienam vēdera dobumā. Sieviete var regulēt spiedienu - palielināt vai samazināt tā intensitāti. Nedzemdējušām sievietēm šī fāze ilgst 1-2 stundas, atkārtoti dzemdējušām - 5-10 minūtes līdz pat 1 stundai.
   3. No bērna līdz placentas piedzimšanai.
      Šī fāze parasti ilgst 5-20 minūtes. Dažreiz tā var turpināties no 3 minūtēm līdz 1 stundai. Šīs fāzes laikā kontrahējas dzemdes muskulatūra, placenta atdalās un tiek izstumta no dzemdes. Var sākties asiņošana, sieviete var zaudēt līdz 250 ml asiņu.

Kad bērns ir piedzimis, nabas saite, kas savieno augli ar placentu, tiek nospiesta un pārgriezta. Pēc tam bērnu noliek uz mātes vēdera un pirmo reizi pieliek pie mātes krūts. Bērns nomierinās, kad dzird mātes sirdspukstus. Ja dzemdībās piedalās partneris, viņam var ļaut pārgriezt nabas saiti un paturēt rokās bērnu. Tad viņš jutīsies piederīgs ģimenei jau no paša pirmā mirkļa.


Komentāri (0)

 
Līdzīgie blogi


Reģistrācija Aizmirsu paroli

edzuks (37)