Pūtītes jebkurā vecumā



Parasti, kad mēs domājam par pūtītēm, mēs iedomājamies par pusaudžu gadiem; pumpas ir cieši saistītas ar pubertāti un ar visu, kas saistīts ar jebkādām ķermeņa izmaiņām, vai ne? Nepareizi. Kaut arī pusaudži, kas veido lielāko daļu no cilvēces, kas cieš no pūtītēm, viņi nav vienīgie savās ciešanās. Pūtītes piemeklē arī pieaugušos, precīzāk – vairāk nekā pusi pieaugušās sievietes un apmēram ceturto daļu no pieaugušajiem vīriešiem. Un izskatās, ka šie rādītāji pieaug. Tā kā pasaule arvien vairāk sāk runāt par to, ka ādas iekaisumu problēma skar arī pieaugušos, kļūst skaidrs, ka psiholoģiskie, sociālie un fiziskie faktori, kas saistīti ar šo problēmu, gadu gaitā nesamazinās.

Kāpēc interese ir radusies tik pēkšņi?

Grūti pateikt, kādēļ liekas, ka pieaugušo skaits, kas cieš no pūtītēm, pieaug. Kāds pētījums parādīja, ka pacientu vecums, kas ir griezušies pēc palīdzības cīņā pret pūtītēm, ir būtiski mainījies pēdējas desmitgades laikā, no 20.5 gadiem, līdz 26.5 gadiem. Tas varētu liecināt par divām lietām: Vai nu pieaugušo skaits, kam rodas pūtītes pieaug, vai arī vairāk pieaugušo griežas pēc palīdzības, lai cīnītos ar pūtītēm. Ikviens var sākt aizstāvēt jebkuru no šiem apgalvojumiem – taču, visdrīzāk, ka tie abi ir patiesi. Daži jaunākie pētījumi ir atklājuši, ka gadījumu, kad pieaugušie cieš no pūtītēm ir kļuvis vairāk, citi pētījumi ir parādījuši, ka, vienkārši vairāk pieaugušo (it īpaši sievietes) ir norūpējušies par savu ādu, nekā agrāk.
Ieilgšanas Problēma, Ilgstošs Efekts

Neatkarīgi no tā, vai pūtītes turpinās no pusaudža gadiem, vai arī tās ir pēkšņi sākušas veidoties pēc 30 gadu vecuma, var atstāt ilglaicīgas psiholoģiskas un fiziskas sekas. Dermatologi jau daudzus gadus zina, ka pūtītes, kas veidojas pieaugušajiem atstāj ilglaicīgas rētas; tā kā āda noveco un zaudē kalogēnu, ir daudz grūtāk atjaunot audus pēc to bojāšanas. Psiholoģisko ievainojumu izsekot ir vēl grūtāk. Daudzus gadus ir valdījis uzskats, ka gados vecākus cilvēkus, kas cieš no pūtītēm, tās iespaido mazāk, nekā jaunākos, jo vecākie pacienti pūtītes ir pieņēmuši kā neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Neredzot piederību kādai grupai, daudzi no šiem cilvēkiem sāka justies pārāk neērti, lai spertu soli uz priekšu un sāktu cīņu ar pūtītēm. Pieaugušie, kuriem ir pūtītes, visbiežāk cieš klusībā – un, kas ir vissvarīgākais, nevienam nesakot.
Mēs vairāk nevēlamies to paciest!

Divi neseni pētījumi ir parādījuši, ka cilvēku uztvere mainās. Dermatologi ziņo par to pieaugušo skaita palielināšanos, kas cieš no pūtītēm un griežas pie viņiem pēc palīdzības. Tā kā pasaules uzmanība šai problēmai mainās iekļaujot arī pieaugušos to cilvēku grupā, kas cieš no pūtītēm, pieaugušie aizvien vairāk runā par savām ādas problēmām. Balstoties uz šo faktu mūsdienās pieaugušie, kas cieš no pūtītēm, mācās būt proaktīvi. Nav pārsteidzoši, ka šī jaunā attieksme atspoguļojas arī preču tirgū. Gan recepšu ārstniecības līdzekļu (ieskaitot morālos), gan bez recepšu pūtīšu novēršanas līdzekļu pārdošanas apjomi ir krietni auguši. Augs arī: Cerība.
Lielāka Uzmanība, Jaunas Cerības

Tā kā mēs saprotam, ka pūtītes var būt problēma ikvienā vecumā, mēs varam atrast aizvien labākus veidus, kā cīnīties ar tām. Arī ārsti, līdzīgi, kā visi citi, sāk uzlūkot pūtītes kā pieaugušo problēmu. Saskaņā ar apkopotajiem datiem, gadījumi, kad pieaugušie cieš no pūtītēm, pieaug. Tādēļ ārsti ņems vērā īpašus iemeslus un unikālus apstākļus, kas nosaka pūtīšu rašanos gados vecākiem pacientiem. Un, tā kā sabiedrības uzmanība pieaug, tiek prognozēts, ka aizvien lielāka daļa cilvēku meklēs risinājumu un spers pirmos soļus ceļā uz dzīvi bez pūtītēm.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Par ko liecina pūtītes uz sejas?



Gandrīz ikvienai sievietei pirms menstruācijām uz sejas parādās pūtītes. Mēs sakām, ka «vainīgi hormoni», cītīgi maskējam pumpiņas ar tonējošajiem līdzekļiem, un klusībā pie sevis brīnāmies, kādēļ «hormonu problēmas» ar dēmonisku neatlaidību ik mēnesi parādās vienā un tajā pašā vietā, ignorējot mūsu pūles no tām atbrīvoties.

Austrumu medicīnai par šo problēmu ir savs viedoklis - ikviena ādas nepilnība atspoguļo kādu iekšējo kaiti. Atkarībā no pūtītes atrašanās vietas ir iespējams noteikt, kāds iekšējais orgāns «klibo», kādas uztura un dzīvesveida kļūdas pieļaujam. Protams, pumpa nav diagnoze, tomēr, ja trīs menstruālos ciklus pēc kārtas citkārt tik mīlīgo degungalu daiļo «vulkāna krāteris», jādomā, ka tas nenotiek bez iemesla.

Piere

Ja pumpas parādās tuvāk matu augšanas līnijai, tas var liecināt par žultspūšļa darbības traucējumiem. Pūtīte virs uzacīm var signalizēt par iekaisušu gremošanas traktu.

Kas tiek darīts nepareizi? Visticamāk, tavā uzturā dominē saldumi, sarkanā gaļa, dzīvnieku tauki, koncentrētas augļu sulas un limonādes. Ja pumpas ir vairākas, iespējams, tu nepareizi lieto kādus medikamentus (sākot no pretsāpju zālēm un beidzot ar parastiem vitamīniem un pretapaugļošanās tabletēm). Tavs organisms nespēj sadedzināt visus liekos taukus un izvadīt visus toksīnus, tādēļ tie mēģina «izkļūt» caur ādu.

Ko darīt? Atsakies no konfektēm, šokolādes, ceptiem ēdieniem, dzirkstošajiem dzērieniem. Dzer vairāk negāzētu ūdeni un svaigi spiestas sulas, kas atšķaidītas ar vārītu ūdeni. Uzturā iekļauj produktus, kas veicina toksīnu izvadi no organisma - ceptus ābolus, ziedkāpostus. Konsultējies ar ginekologu par nepieciešamību nomainīt kontracepcijas līdzekli.

Virsdegune

Pūtītes virs deguna var liecināt par aknu pārslodzi un asins attīrīšanās problēmām.

Kas tiek darīts nepareizi? Visticamāk, uzturā ir pārāk daudz olbaltumvielu - gaļa, piens, siers, jogurts un biezpiens, kā arī cepti un kūpināti ēdieni. Pumpiņas virs deguna liecina arī par aizturētām emocijām, kas rada lieku spriedzi.

Ko darīt? Jāmaina ēdiena gatavošanas paradumi - ceptos ēdienus labāk gatavot cepeškrāsnī vai uz grila. Reizi nedēļā jāievieš atslodzes diena, piemēram, ābolu (1,5 kg ābolu dienā) vai vīnogu (1 kg vīnogu dienā). Mēģini 1 mēnesi atteikties no piena produktiem, kā arī atrodi iespēju izkliegties mežā vai izlādēties sporta zālē.

Zem acīm

Pūtītes zem acīm liecina par nieru, kā arī iekšējo sekrēta dziedzeru darbības traucējumiem.

Kas tiek darīts nepareizi? Tu guli ļoti maz, esi nogurusi un nemitīgā stresā, kā arī ēd ļoti nepilnvērtīgi.

Ko darīt? Beidz lieki tērēt savu enerģiju, neesi tik izšķērdīga! Ir laiks aizmirst savas ambīcijas un labi atpūsties. Ļaujies relaksācijai pie jūras vai piesnigušā mežā. Veselību un labu garastāvokli nodrošinās augļi un dārzeņi ar augstu C vitamīna saturu, kā arī normālas, pilnvērtīgas un regulāras maltītes. Gatavo tikai tos ēdienus, kas tev garšo, turklāt ņem vērā to, ka šobrīd tev nav nepieciešama diēta un svara samazināšanas programma!

Vaigi

Pūtītes uz vaigiem, krūtīm un muguras starp lāpstiņām liecina par plaušu pārpūli. Ķīniešu mediķi uzskata, ka šajās pumpās uzkrājas tumša enerģija.

Kas tiek darīts nepareizi? Tavā uzturā dominē saldumi un piena produkti, aizmirstot par augļiem un dārzeņiem. Iespējams, tu smēķē vai atrodies smēķētāju sabiedrībā. Tev trūkst svaiga gaisa, fizisko aktivitāšu, izpriecu un iekšējās uguns. Tu jūties vientuļa un nevienam nevajadzīga...

Ko darīt? Sakārto savu uztura režīmu tā, lai piena produkti tiktu lietoti vien divas reizes nedēļā. Pagatavo sev dārzeņu sautējumu, auzu pārslu biezputru vai brūnos rīsus. Saldumu vietā ēd rozīnes un sukādes. Izvairies no nikotīna un mēģini ik dienu iziet ilgā pastaigā svaigā gaisā. Dodies uz teātri vai kino. Galu galā - atrodi sev patīkamu līdzgaitnieku, un visas problēmas būs atrisinātas - plaušas atkal elpos ar pilnu atdevi, un āda attīrīsies.

Deguns

Pūtītes uz deguna var liecināt par sirds un asinsvadu sistēmas nepilnībām.

Kas tiek darīts nepareizi? Visticamāk, tavs uzturs ir nepilnvērtīgs, sirdij trūkst olbaltumvielu un B grupas vitamīnu. Tev ir pārāk pasīvs un mazkustīgs dzīvesveids, tu nemitīgi esi satraukta. Sliktās asinsrites un barības vielu trūkuma dēļ cieš āda.

Ko darīt? Uzturā jāpalielina gaļas, zivju, zaļo dārzeņu un augļu daudzums. Pusstundu dienā veltiet fiziskiem vingrinājumiem.

Lūpas

Pūtītes ap lūpām liecina par gremošanas sistēmas problēmām. Iespējams, tevi nomoka aizcietējumi, kuņģa traucējumi un kolikas.

Kas tiek darīts nepareizi? Tu ilgi skumsti, esi ļoti jūtīga un ievainojama. Šī iemesla dēļ apstājas gremošanas sistēma.

Ko darīt? Iekļauj uzturā šķiedrvielas un maini savu attieksmi pret dzīvi - sīkās nebūšanas uztver vēsā, filozofiskā mierā. Izmēģini meditāciju vienatnē, izdzerot tasi zaļās tējas, kas tonizē ķermeni un garu.

Zods

Pūtītes uz zoda liecina par reproduktīvās sistēmas un hormonālajiem traucējumiem.

Kas tiek darīts nepareizi? Tu pārāk daudz dzer melno tēju, kafiju un alkoholu, kā arī guli pārāk maz, daudz nervozē un konfliktē ar sev nozīmīgiem cilvēkiem.

Ko darīt? Uz pāris mēnešiem atsakies no kafijas un melnās tējas. Centies gulēt ne mazāk kā 8 stundas diennaktī. Ja pūtītes ir vairākas un iekaisušas, konsultējies ar savu ginekologu par kontracepcijas līdzekļa maiņu, kā arī veic hormonu analīzi.
************************************************

Komentāri (0)

 
Līdzīgie blogi


Reģistrācija Aizmirsu paroli

edzuks (37)