Šis raksts nav domāts kā Linux slavināšana, bet tajā ir tikai un vienīgi aprakstīta man pieredze ar Linux, kādēļ izvēlējos atteikties no Windows, ko biju lietojis ilgus gadus, lai lietotu pingvīnu sistēmu.

Vispār jau sākšu ar to, ka pirmo datoru sāku lietot aptuveni deviņus gadus atpakaļ, kad vecāki man iegādājās lielo balto kasti, kura bija tam laikam pietiekoši spēcīga - iekšā griezās celeron (633 Mhz), bija 128 vai 64 MB operatīvā atmiņa, 32 MB Riva TNT 2 video karte un 10GB cietais disks un uzinstalēts Windows 98.

Divus gadus pēc tam, kad man nopirka datoru, es e-pasaulē (jā, tāds foršs žurnāliņš kādreiz bija) izlasīju par linux. Ieinteresēja, jo gribējās kautko savādāku kā citiem, pamatskolnieku gados kā jau lielākajai daļai gribējās palielīties, ka ir kautkas tāds, kas nav citiem. Aizbraucu uz pilsētu, nopirku tukšu disku un aizgāju uz tuvāko datorsalonu (Norel IT - tie, kuri dzīvojuši vai dzīvo Vamierā to zinās), lai jamie man ieraksta Linux Red Hat 9 (ja pareizi versijas ciparu atceros). Toreiz bija tā, ka spēlītes uz datora patika dzenāt, linux likās kā neizprotama ābece. Nu nekā tur nebija - grafiskā vide bija, bet viss bija pārāk sarežģīti + spēles negāja, jo toreiz nekāda emulācija vēl nebija. Tad es nometu malā visu ideju par Linux lietošanu, bet pēc pusgada atkal linux "uzlīda" uz mana datora (nosacīti mana, jo jādalās bija ar citiem ģimenes locekļiem), versiju gan neatceros, laikam Suse bija kkāda. Jau labāk, bet tomēr pārāk sarežģīti.



Tad uz vairākiem gadiem Linux tika atstāts malā, jo pirmā pieredze ar to bija aplaušanās, pēc kuras tik ātri mēģināt vēlreiz negribējās. Zināju, ka tāds ir un priekšrocības, bet necēlās rokas kautko mācīties no programmēšanas, kaut tik daudz, lai mācētu ar termināli veikt nepieciešamās darbības. Pirms trīs gadiem uzliku Ubuntu, man patika, arī Wine viena no pirmajām emulatora versijām jau bija izstrādāta, bet gļukoja nereāli, spēles negāja. Lai gan spēlēju maz (pamatā gan tādēļ, ka dators nebija no spēcīgākajiem un jaunākās spēles negāja), bet tomēr bija ne tikai spēles, bet vesela čupa programmu, kuras "tjipa" vajadzēja (man pat likās, ka bez winrar nevaru normāli dzīvot un Windows media player'a :D).

Tad tika veikti daudzi piegājieni adaptēties linuxam, bet vienmēr kautkas traucēja un nesanāca. Tad jau iekš notepad.lv lasīju forumos, kur daudzi slavēja linux, par tā iespējām un priekšrocībām. Lasīju dažādās interneta vietnēs par visādām Linux distribūcijām, to priekšrocībām, pirms pusgada pirmo reizi par tādu Mint uzzināju, teicās, ka esot ļoti labs un dizainiski smuks. Nu neko, vienkārši paturēju prātā, ka tāds ir.

Pats nu jau otro gadu dzīvoju Rīgā, jo studēt gribējās. Braucot uz mājām laukos, vedu uz turieni cieto disku (lejuplādēju spēles, filmas, mūziku un mājās vedu, lai citiem mājas iedzīvotājiem ir ko skatīties un uzspēlēt, jo ar TRIATEL netu nevar daudz ko savilkt). Jau vienu reizi bija tāda situācija, ka atvedot gļukoja windows, bija visādi, bet pārinstalēju un viss gāja, vēl vairāk Windows iepatikās pēc tam, kad sapazinos ar notepad.lv lietotāju ob1, kurš nooptimizēja manu datoru un likās, ka optimizēts xp ir viss ko var vēlēties...

Pirms pāris mēnešiem atkal gadījās situācija, ka atbraucu no mājām uz pilsētu, pieslēdzu cieto disku, bet nobrucis kautkas "windouzam", sistēmas fails itkā iztrūkst, nebija pat Windows instalācijas disks nekur aizķēries.

Atcerējos, ka notepadā dienas atpakaļ atkal bija uzpeldējis Linux Mint nosaukums, gribējās pamēģināt, jo ko gan es varu zaudēt (vismaz tāda doma galvā bija) - tāpat sistēma nobrukusi un kautkas jādara, tāpat kautkas "jāvelk" - Windows vai Linux. Vienīgi nedaudz bija bail, ka var neatpazīt NTFS, jo pēdējo reizi (nu jau gadus atpakaļ), kad ubunts (Linux Ubuntu) pēdējo reizi mētājās uz datora, toreiz bija problēmas savietot abas failu sistēmas. Nu neko - ierakstu live cd un uzinstalēju. Instalējot arī raustījos, lai kko nesalaistu dēlī, jo cietā diska "skaldīšana" tomēr nedaudz savādāka (main partīcija + swap jāveido), pie tam likās, ka būs kkāds "pliks" linukss, jo nepiedāvāja pat openoffice uzlikt vai ko tamlīdzīgu. Atceroties Red Hat instalāciju šī bija konfekte, jo tur bija opcija pēc opcijas, ko instalēt, ko mainīt, kādi iestatījumi un tamlīdzīgas lietas (cik atcerējos no pāris gadu vecas linux pieredzes).

Kad pēdējo reizi biju lietojis Ubuntu, tur bija speciāli pat jāinstalē plugins, lai var mp3 un citus failu formātus atskaņot (es pat atceros to rindu, kas bija jāraksta terminālī "sudo apt-get install ubuntu restricted extras"), atsevišķi vēl jāpiemontē dažādas citas lietas, jo savādāk daudz kā pietrūka.

Linux Mint 8 ieinstalēts, kautkas piegļuko ar videokartes draiveriem un liekas, ka mana kārtējā linux pieredze piedzīvo kārtējo aplaušanos...




Man pārāk ļoti gribējās vēlreiz mēģināt ielīst Linux'ā. Nu neko, ienāca ideja novilkt vecāku Mint versiju, atkal līdu pie cita cilvēka kompja, lai to izdarītu, šis jau ieņirdza par to, ka tūlīt puika būs atpakaļ uz Windows. Ierakstīju septīto Mint'u, ieinstalēju, viss kārtībā - videokartes draiveri strādā nevainojami, bet joprojām liekas, ka Linux laikam tomēr nav priekš manis, kautkāda sajūta joprojām nepamet, ka tas viss nav priekš manis. Ieinstalēju skype, vēl pāris programmas, bet kautkas joprojām nav. Ja win lietoju, vienkārši relaksējos un darīju, ko vēlos - vai skatījos filmas, vai klausījos mūziku, vai spēlēju spēles, to visu darot ar itkā šķietami pašsaprotamām programmām (Windows Media Player Classic, Winamp u.c. programmas), bet šeit tā nebija, es nevarēju pierast, ka nekas vairs nav tā kā tas bija agrāk. Skype smailiji nekustējās (vēl pietam tikai otrais skype, vēl pietam tā ir beta versija), spēles negāja, īsāk sakot nekas nebija kārtībā...

Man atkal nāca prātā tā pati doma, kas vairākus gadus atpakaļ - ja neprotu ļoti labi programmēt, tad linux nav priekš manis, bet es vienkārši biju iespītējies pats uz sevi. Pie sevis domāju, ka šoreiz es visu izpētīšu sīkumos un iešu projām uz Win tikai tad, kad visu apskatīšu, bet tad pavisam uz Win un vairs neatgriezīšos uz linux, ja būšu visu izpētījis un sapratis, ka nav priekš manis.

Patiesība izrādījās nedaudz savādāka - es vienkārši biju pārāk pieradis pie Win, pie tās kārtības kā Windowsā viss bija jādara. Tas taču likās tik pašsaprotami - novelku programmu, atveru setup.exe, uzinstalēju un darbojos, nepieciešamības gadījumā vēl kreku uzkopēju un viss rullē. Šeit nekā tāda nebija, exe failu nebija, programmas novilku no neta kautkādos tar.gz2 arhīvos un ne mazākās nojausmas par to instalāciju. Mani iepriecināja fakts, ka ir pilnīgs NTFS atbalsts, nekas nav jāinstalē, dubultais kliks uz NTFS partīcijas un automātiski linux to piemontē un tu vari ar viņu brīvi darboties, open office jau iekšā, tāpat kā video un audio atskaņotāji, kuri jau automātiski ver vaļā visus audio&video failus, pietiekoši daudz programmu ar kurām var daudzko darīt, bet viņas visas ir TIZLAS.. nekā no viņām nav, viss neērti, sarežģīti...

Arī tas bija tikai pieradums, patiesībā šeit bija viss, ko vajadzēja, bet es to sapratu tikai vēlāk. Vēlāk sapratu, ka lielākā daļa (70-80%) programmu ir pieejamas speciālā programmā "Software manager", kuru atverot var aplūkot programmu datubāzi. Tā ir sadalīta pa kategorijām, visām programmām ir attēli, lietotāju komentāri, reitings, apraksts. Pie tam - visu varēja uzinstalēt ar diviem peles klikiem - izvēlies programmu un atķeksē, tad spied "Install". Programma tika novilkta no neta un uzinstalēta. Protams, ne visas programmas tādā veidā varēja dabūt un atkal sākās problēmas. Patiesībā problēmas bija tikai manā galvā - ar googli atrodu ubuntu atbalsta forumus, tur lietotāji visu pastāstījuši, kādas komandrindas jāraksta, lai izdarītu to un to. Nedaudz sarežģīti, bet tas tikai sākumā - galvenais izprast, kādēļ jādara tas un tas, nākamo reizi tas liksies tik viegli, tā rakstīja paši lietotāji.

Likās, ka tas viss ir pārāk uzpūsts, reāli tā nelikās. Joprojām dažādas problēmas - spēles iet, bet iegļuko, vēl daudz lietu neiet. Atrodu virtualbox un uzlieku paralēli xp. Liekas, ka viss ok, bet virtualbox patērēja pietiekoši daudz resursus, atkal kārtējais fiasko - atkal gribās uz windows.

Pamata lietas esmu dabūjis, lai varētu pastrādāt, arī xampp ir uzinstalēts, ar piekļuvēm gan ir problēmas, itkā ir kkāda torentu vilkšanas programma, bet liekas šausmīgi neērta, itkā spēles iet, bet gļuko. Skaips iet, bet smailiji nekustās, firefox iet, bet dažas lapas savādāk attēlo. Arhivators ir, bet neizskatās diezko noderīgs. Īsāk sakot - viss ir galīgi garām, esmu jau palietojis linux 3 dienas un saprotu, ka nekas nav kā vajag.

Bet tieši tad sāka pamazām atiet win pieradums:

-) Spēles iet, pat ļoti labi, tikai nebiju iedomājies atrast problēmām risinājumu. Tas ir ļoti vienkāršs - oficiālajā Wine lapā ir sadaļa "AppDb", tā ir programmu/spēļu datubāze, kurā ar vienkāršu meklēšanas funkciju atrodi to spēli, kura uzinstalēta, bet gļuko. Tad tur ir sīki aprakstītas biežākās problēmas un kā risināt, tik easy patiesībā, bet agrāk man likās, ka viss gļuko un ir slikti.

-) Atradu kā ieslēgt skype kustīgos smailijus, un tikai tad sapratu, ka tas ir skype 2 beta, bet ar ceturtā skype funkcijām. Tā iepatikās, ka neviena reklāma acīs nelec, ka nav tādu kaitinošu lieku lietu, kuras ir pārāk uzbāzīgas un nereti arī traucē. Ir viss, ko vajag, čatot var, piezvanīt var, uz telefonu zvanīt var, konferences veidot var, videozvans ir un vēl daudz funkciju. Nav tikai lietas, kas saistītas ar reklāmu.

-) Atradu iekš "Software Manager" tādu programmu "kTorrent", kas ir pagaidām labākā torentu proga, ko esmu lietojis (pirms tam biju pilnā pārliecībā, ka uTorrent ir vislabākais, bet protams, tas ir mans subjektīvais viedoklis). Nereāli viegla, ir tāda interesanta lietiņa kā meklēšana ārzemēs - respektīvi, ir search lauks, kurš no tavas torentu programmas meklē jebko, ko tu tur esi ierakstījis. Meklēšana notiek populārākajos ārzemju saitos, kā, piemēram, isohunt, bitenova, thepiratebay.org utt. Ir vēl daudz lietas, kas nekad nebija redzētas iekš Win, vai arī man vienkārši negribējās tās redzēt.

-) Tas, itkā neērtais un nesmukais, arhivators saspiež failus vēl labāk kā iekš windows lietotais WinRar, tas datorā ir jau pēc noklusējuma, nekas pat speciāli opcijās nav jāuzstāda. Un vēl - arhivēšana norit ļoti ātri, saspiešanas pakāpe ir liela, kas lika pasmaidīt.

-) Jā, firefox lapas attēlo savādāk, jo ir savādāka renderēšana, bet neesmu vainīgs, ka kādās lapās koderis nav tiktālu aizdomājies, lai arī uz linuxa lapa izskatītos identiski, kā tas ir uz windows (vislabākais piemērs www.icebox.lv, kura man attēlojas vienkārši lieliski - banneris virsū augšējam menu, vēl pāris lietas izmētātas pa lapu, kur tām nevajadzēja būt).

-) Es nekad nebiju redzējis windows pleijeros tādu funkciju, kāda ir šeit. Sākotnēji likās lieka un nederīga, bet tagad es nevaru bez tādas iztikt. Skatoties filmu gadās situācijas, kad tiek palaists kautkas garām un jāpatin atpakaļ, tad ir jākliko, lai patītu atpakaļ, bet nereti pārtin par daudz, tad atkal jākliko utt. Šeit es neko pat neklikoju - vienkārši paritinu nedaudz peles rullīti un man tiek patīti kadri atpakaļ. Linux video formātus apstrādā tiešām iespaidīgā ātrumā, tinot ar rullīti tu seko līdzi, līdz kurai vietai esi aiztinis. Grūti to izstāstīt, vienkārši pašiem tas jāredz, lai saprastu. Ja ko palaižu garām, tad sekundes laikā esmu filmai attinis līdz vajadzīgajai vietai un skatos vēlreiz.

-) Jebkurš pleijeris atskaņo visus formātus, ko man vajag. Nesen atklāju vienu programmu Boxee, kura skaitās tas pats, kas Windows Media Center, bet ar uzlabotām funkcijām. Piemēram, atverot progu es redzu visas manas mapes ar mūziku, video, attēliem. Es vēlos sameklēt dziesmu, bet man tādas datorā nav, bet neesmu pārliecināts, tādēļ meklēju ar searchu. Paralēli notiek meklēšana gan datorā gan internetā un jau tiek no neta ielādēts dziesmas fragments, lai maksimāli ātri es varētu jau sākt klausīties pat tad, ja tādas dziesmas datorā nav. Ir vēl Amarok, kas ir iTunes analogs, īsāk sakot - mūzikas un video atskaņošanas programmas ir labas un pietiekošā daudzumā, lai katram ir no kā izvēlēties.




Un vēl tik daudz citu labu lietiņu, kuras es ikdienā izmantoju, kā, piemēram, man stāv četri atvērti logi ekrānā, samazināti tā, lai visus redz, kaut daļu no tiem. Piemēram, man vienā ir atvērts kkāds dokuments, kuru lasu un paralēli tam es spēlēju pokeru (nav svarīgi, kas atvērts citos logos). Windowsā man vajadzētu uzlikot uz dokumenta un patīt to, ja esmu redzamo daļu izlasījis, tad atkal klikot uz pokera, lai spēlētu to. Šeit ir savādāk, es uzbīdītu peles kursoru uz dokumenta un vnk paritinātu ar peles rullīti zemāk. Tas dokumenta logs kļuva aktīvs uzbīdot virsū kursoru un ritinot, pēc tam tas atkal ķļūst neaktīvs. Tādējādi man nebija nekas jākliko, bet vienkārši jāuzbīda peles kursors un jāparitina zemāk, man pokera logs nekurā brīdī nekļuva neaktīvs.

-) Bija gadījums, kad arī man linuxam sistēma nobruka, pat iebūtot sistēmu nevarēja, bet ir tāda interesanta lietiņa - termināli var palaist, pat neiebūtojot sistēmu, ir komanda, kura nočeko sistēmu, ja izstrūkst faili vai tie ir bojāti, notiek pieslēgšanās internetam un lejuplātēti & ievietoti nepieciešami faili, tādējādi salabojot sistēmu minūtes laikā.

To lietiņu ir tik daudz, kuras ir ļoti labas. Ja sākotnēji man bija doma vēl kautkad paralēli uzlikt Win, tad tagad šī doma ir pagaisusi pilnībā. Es varu relaksēties pie datora, man nav jāveic liekas darbības, lai ko izdarītu. Visam ir alternatīvas programmas, kuras nereti ir daudzreiz labākas, tikai vajag pierast. Ja lietojot windows ar laiku tas kļūst lēnāks (ja ar ccleaneri netīra reģistrus un vēl ar citām progām neuztur kārtībā kompi, tad uz linux man viss ir nedaudz savādāk - lietoju jau vairākus mēnešus un programmas instalētas pietiekoši daudz, bet dators strādā tikpat ātri kā tad, kad tikko tika uzinstalēts Linux). Pie visa ir vainīga paša galva, kurā ir iestrādājies pieradums pie lietām un nevēlēšanās mācīties lietot ko jaunu, bet nenožēloju, ka saspītējos un mēģināju.

Vēl viena lietiņa, kuru ļoti cienu - tas ir vārds "open source", jo tas dod iespēju jebkuram programmētājam programmu papildināt pēc lietotāju ieskatiem, nevis lietot programmu, kura balstās uz kādas kompānijas mārketinga stratēģiju. Tieši tādēļ jau teicu, ka alternatīvās programmas ir labākas, kaut vai tādēļ, ka to ir uzlabojuši daudzi cilvēki, kuriem prioritāte ir tas, lai lietotājiem ērtāk, nevis tas, kā nokāst lielāku naudu.

Šis raksts nebija domāts kā Linux slavināšana, tas bija domāts kā bloga veida raksts par manu pieredzi ar Linux, varbūt kādam tas noder! :)

http://ivarz.blogs.lv

Komentāri (5)

elarciorg 27. martā, 2011.g.  
 0 0
forshi :)
Quakers 11. martā, 2011.g.  
 0 0
Raksts vecs bet par pedejo kometaru ...u :) Visim sen zinams ka par mac fano zurnalisti , slinki , un izcelties gribetaji :) 1 un galvenais minus ir tas ka tas nav OPEN SOURCE un ar to vien jau ir finish!nemaz nerunasim par serveru pusi..
ivarz 26. augustā, 2010.g.  
 0 0
To Seroquel - raksts ir 2x pa garu, jo tu netiki līdz beigām?  
WeekAcient (30) 26. augustā, 2010.g.  
 0 0
Es dodu priekšroku linux
Seroquel (35) 22. jūlijā, 2010.g.  
 0 0
to ka win ir mesls tas ir daudziem skaidrs, bet tas nenozime ka linux ir tik ljoti skaists ka liekas, es vairak dodu prieksroku mac os x, lietoju gan mac gan linux, uz mac ir viena zelta verta programma prieks spelju mileetaajiem, parralels desktop.
plus, saki ko gribi, ta ir linux slavinasana, un raksts ir reizes 2 pa garu.
Līdzīgie blogi


Reģistrācija Aizmirsu paroli

ivarz